“Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.” Hz. Muhammed"
“Adalet mülkün (devletin) temelidir.” Hz. Ömer
“Hiçbir güç, hiçbir siyaset, hiçbir iktidar kral bile olsa adaletten üstün değildir. Hiç kimse adaletin üstüne çıkamaz.” Alman Kralı II. Frederick
Yukarıda alıntılanan hadis ve adalete ilişkin sözler adaletin bir toplum için ne kadar önemli ve hayati olduğunu açıkça gösteriyor.
Ülkemizde uzun zamandan beri adaletle ilgili ciddi endişeler ve şikayetler ile birlikte adalet mekanizmasının keyfi uygulamaları da ayyuka çıkmış durumda.
Adalet ile ilgili sayfalarca yazı yazılabilir ancak bu yazımda 1750’li yıllarda Alman Kralı II. Frederick döneminde her hukuk fakültesinde anlatılan bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.
Rivayete göre;
Kral, 1750 yılında Almanya/Postdam’dan geçerken orada bir yeri çok beğenir ve adamlarına orada kendisine bir saray yapmaları emrini verir. Ancak gösterilen yerde bir değirmen bulunmaktadır.
Kralın adamları değirmenciyi ziyaret ederler ve değirmenin yerine krala bir saray yapmak için yeri satın almak istediklerini söylerler.
Fakat değirmenci satmayı kesinlikle reddeder. Değirmen için değerinin çok üstünde bir para teklif edilse de değirmenci bunu asla kabul etmez.
Adamlar kralın yanına döner ve durumu anlatırlar. Kral, adamlarını geri çeviren değirmenciyle bir de kendisi konuşmak ister. Yaşlı değirmenci kralın huzuruna çağrılır.
“Değirmen bana atadan kaldı, ben de onu çocuklarıma bırakacağım”. Der. Kendisi için değirmen satılık değildir. Fakat kral da kararlıdır; değirmencinin yüzüne kendisinin kral olduğunu istese değirmeni para vermeden alabileceğini söyler. Değirmenci buna karşılık o unutulmaz cevabı verir:
“Kral da olsanız alamazsınız. Berlin’de hâkimler var.” Der.
Herkes kralın çok kızacağını beklerken, kral bu sözden hoşnut kalır. Ülkesinde adaletin güven verici olduğunu görmek kralı mutlu etmiştir. Kral bile olsa mahkemelerin adaletine güvenilmektedir. Ve kral adaletin bir simgesi olarak değirmeni korumaya alır ve yanına bir saray yaparak değirmenciye komşu olur.
Ve kralın “Adalet bana her sabah, sıcak bir ekmek kokusuyla gelirdi.” sözü tarihe geçer.
Yorum Yazın