Değerli okuyucular,
Kimimizin ağrımasa çok da aklına gelmeyen fakat bakım ve tedavisinin çok önemli olduğu dişlerimizi günlük nasıl bakımlarla sağlıklı tutabileceğimizden bahsetmek istiyorum.
30 yıllık diş hekimliği tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki günlük diş bakımı dişlerinizin hem kısa hem de uzun vadede faydasını görmenizi sağlar. Çünkü diş bakımının üzerimizdeki fizyolojik veya psikolojik etkisinin yanı sıra sosyal olarak da etkileyerek yaşam kalitemizi de doğrudan bağlar. Bunun yanında potansiyel diş rahatsızlıklarınızı da bir raddeye kadar önlemiş olursunuz.
Yetişkinler için Günlük Diş Bakımı
İnsan vücudunda 25 yaş itibariyle hücre yenilenmesi yavaşladığından kemik ve kas yapısında bir çok değişim başlar. Bunun neticesinde diş kaybı, diş eti hastalığı, mine zayıflaması, diş çürümeleri gibi problemler sıklaşır.
Ağız ve diş sağlığınız için besinlerinize ve yaşam stilinize dikkat etmelisiniz.
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için süt ve süt ürünlerinin kullanımını arttırabilir, özellikle D Vitamini, Kalsiyum ve fosfor tüketerek korumaya alabilirsiniz. (Vücudunuz için gerekli ölçüyü bulmak için lütfen doktorunuza danışınız.)
Yetişkinlerde sıkça görülen diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarının önüne geçebilmek için diş yüzeyinde oluşan tortuları hem kendiniz düzenli bakımlarla temizlemeli hem de 6 aylık diş hekimi muayenenizi periyodik hale getirmelisiniz.
Çocukluk Döneminde Diş Bakımı
Çocuklukta başlanan koruyucu tedaviler ve düzenli bakımlar ileride faydasını gösterecektir. İlk diş çıktığından itibaren dişlere önem verilmelidir. Bunun için hem ebeveyn olarak siz bakmalısınız hem de çocuğunuza diş bakım eğitimi vermelisiniz. Yine aynı şekilde çocuğunuzun gelişimine iyi gelecek besinleri dişlerinin sağlığı için de vermelisiniz.
Düşecek olan süt dişlerinin önemsiz olduğu düşünülse de ağız ve diş sağlığı için kritik rol oynar. Buna örnek olarak çene yapısının doğru gelişmemesi, erken yaşta diş dökülmesi, dişlerin çarpık çıkması verilebilir.
Hamilelikte Diş Tedavisi
Toplum olarak yanlış bilinen bir bilgi olarak; hamilelikte diş tedavi uygulamasının zararlı oluşudur. Halbuki ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, çürük oluşumunu engellemek, hijyenik bir ağıza sahip olmak, diş kaybetmenin önüne geçebilmek hamilelik sürecinde önemlidir. Bu konuda diş hekiminizden daha da çok destek almalısınız.
Herkese bu dönemde ruh, zihin ve beden sağlığı diliyorum. Eğer sorularınızı olursa seve seve cevaplamak ve yardımcı olmak isterim:
Diş Hekimi Figen Eren
figeninfo@gmail.com
www.ondisestetigi.com /www.figeneren.com
Yorum Yazın